Przepis na:
Placki ziemniaczane z sosem jogurtowym
Składniki przepisu:
  • 2 ziemniaki
  • pieprz Na Szlaku Smaku
  • sól
  • 1 marchew
  • ½ cebuli
  • ½ pęczka koperku
  • 2 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
  • 1 jajko M Marysia
  • 2 łyżki mąki luksusowej Marysia
  • 400 g jogurtu naturalnego Mleczna Polana
  • 100 ml oleju rzepakowego Marysia
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Ziemniaki umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Marchew opłucz, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cebulę zetrzyj na tarce o bardzo drobnych oczkach. Starte warzywa wymieszaj w misce. Dodaj do nich jajko i mąkę. Zawartość miski dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Miskę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 5 minut.

Na patelni rozgrzej olej i nakładaj porcje ciasta. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki układaj na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. W miseczce wymieszaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany drobno koperek oraz jogurt naturalny. Dokładnie wymieszaj sos i dopraw go do smaku solą. Placki ziemniaczane podawaj z sosem jogurtowym i gałązkami koperku.