Ziemniaki umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Marchew opłucz, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cebulę zetrzyj na tarce o bardzo drobnych oczkach. Starte warzywa wymieszaj w misce. Dodaj do nich jajko i mąkę. Zawartość miski dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Miskę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 5 minut.
Na patelni rozgrzej olej i nakładaj porcje ciasta. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki układaj na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. W miseczce wymieszaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany drobno koperek oraz jogurt naturalny. Dokładnie wymieszaj sos i dopraw go do smaku solą. Placki ziemniaczane podawaj z sosem jogurtowym i gałązkami koperku.