Karkówkę umyj, osusz i pokrój w grubą kostkę. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój na średniej wielkości kawałki. Czosnek obierz, zmiażdż i drobno posiekaj. W garnku rozgrzej olej i wrzuć na niego słodką i ostrą paprykę. Smaż na bardzo małym ogniu przez 1 minutę, a następnie wrzuć do garnka mięso.
Zamieszaj i smaż na małym ogniu przez 4-5 minut. Po tym czasie dodaj czosnek i cebulę. Smaż jeszcze przez 2-3 minuty. Dopraw mięso solą i pieprzem. Dodaj pokrojoną paprykę, koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie i zalej bulionem. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 1 godzinę. Po tym czasie dopraw gulasz do smaku solą i pieprzem. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w niewielkiej ilości wody i zagęść nią gulasz.
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odstaw ziemniaki na 5 minut, a następnie odciśnij z nich nadmiar soku i przełóż do miski. Cebulę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i dodaj do ziemniaków. Następnie wbij jajka, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw do smaku solą. Na patelni rozgrzej olej i na jej całą powierzchnię nałóż ¼ masy ziemniaczanej. Smaż przez 4 minuty, a następnie przewróć placek i smaż kolejne 4 minuty. W taki sam sposób smaż kolejne placki. Na gotowe placki ziemniaczane nakładaj porcje gulaszu i złóż je w połowie. Wierzch udekoruj kwaśną śmietaną i świeżo posiekaną natką pietruszki.