Przepis na:
Pierś z kaczki na 3 sposoby
Składniki przepisu:
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 100 ml majonezu Na Szlaku Smaku
  • 2 łyżki sosu sriracha
  • Garść kolendry
  • 4 kromki żytniego chleba
  • Upieczona pierś z kaczki (wersja wysmażona)
  • Chrzan tarty Na Szlaku Smaku
  • 4 ogórki kiszone
  • 4 kromki razowego chleba
  • Upieczona pierś z kaczki (wersja medium)
  • Garść rukoli
  • 25 ml sherry
  • Kozi ser twarogowy
  • 50 ml sosu balsamico
  • Kilka sztuk malin
  • 25 ml sosu sojowego
  • łyżeczka przyprawy „5 smaków”
  • 30 ml oleju Marysia
  • 2 pszenne bagietki
  • Upieczona pierś z kaczki (wersja krwista)
  • Marchewka pokrojona w słupki
  • Plastry ogórka zielonego
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Marynata:

Z podanych składników przygotowujemy marynatę, którą zalewamy piersi z kaczki. Odstawiamy na co najmniej pół godziny. Następnie podsmażamy po ok. 3 min z każdej strony i wkładamy do piekarnika, po 7 minutach wyjmujemy wersję lekko krwistą (rare), po 9 minutach wersję medium, a po 12-15 wersję wysmażoną. Po wyjęciu z piekarnika każda pierś musi odpocząć, aby soki nie wypłynęły podczas krojenia na plasterki.

Kanapka w stylu azjatyckim:

Przekrojoną bagietkę smarujemy majonezem wymieszanym z sosem sriracha, układamy plasterki upieczonej piersi z kaczki (wersja krwista), dodajemy słupki marchewki, plasterki ogórka i dekorujemy listkami kolendry.

Kanapka z kaczką na żytnim chlebie w stylu klasycznym:

Chleb smarujemy chrzanem, dodajemy plasterki wysmażonej kaczki i plasterki ogórka.

Pierś z kaczki na grzance z razowego chleba z kozim serem i balsamico:

Zgrillowany chleb smarujemy kozim serem, na to kładziemy plasterki upieczonej kaczki przekładając je rukolą. Na wierzchu układamy kilka sztuk świeżych malin i polewamy sosem balsamico.