Piernik ekspresowy
Przepis na:
Piernik ekspresowy
Składniki przepisu:
  • 100 masła 82% ekstra Mleczna Polana
  • 2 łyżeczki cynamonu Na Szlaku Smaku
  • 2 łyżki miodu lipowego Zaczarowany Ogród
  • ½ opakowania kremu Choco Charlie
  • 2 garści płatków migdałowych Bacalis
  • 2 garści orzechów włoskich Bacalis
  • 200 ml mleka 3,2% UHT Mleczna Polana
  • 250 g mascarpone
  • 3 jajka M Marysia
  • 200 g mąki tortowej Marysia
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Marysia
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Piekarnik nagrzej do 180oC. Prostokątną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Masło włóż do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, aż masło się rozpuści. Do masła dodaj kakao, cynamon oraz miód i dokładnie wymieszaj. Następnie wlej mleko, wbij jajka i dokładnie wymieszaj.

Mąkę wymieszaj z cukrem, sodą i proszkiem do pieczenia. Sypkie składniki dodawaj partiami do rondelka, całość dokładnie wymieszaj. Ciastem napełnij blaszkę, wyrównaj wierzch i wstaw do piekarnika. Piecz przez 40 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto wystudź i przełóż na talerz.

Mascarpone zmiksuj z kremem czekoladowym i wyłóż krem na wierzch ciasta. Wierzch udekoruj grubo siekanymi orzechami włoskimi i uprażonymi płatkami migdałowymi.