@media (min-width: 0px) { #body{background-image:url(files/ban/banner-24.jpg);} }
Pieczony karczek (4 porcje)
Przepis na:
Pieczony karczek (4 porcje)
Składniki przepisu:
  • Karkówka, 1,5 kg
  • Olej Marysia, 4-5 łyżek
  • Papryka słodka Na Szlaku Smaku, 1 ½ łyżki
  • Papryka ostra Na Szlaku Smaku, 2 łyżeczki
  • Sól, do smaku
  • Miód, 4 łyżki
  • Goździki, 10 sztuk
  • Rozmaryn świeży, 2 gałązki
  • Czosnek świeży, 5 ząbków
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Blaszkę do pieczenia wyłóż folią aluminiową. Mięso opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Małym nożykiem zrób w mięsie dość głębokie nakłucia.

Czosnek pokrój na ćwiartki, rozmaryn podziel na mniejsze części. Nabij mięso czosnkiem, rozmarynem i goździkami.

Posyp karczek papryką ostrą i słodką, dopraw do smaku solą, a następnie polej olejem. Załóż gumowe rękawiczki i wmasuj przyprawy w mięso. Tak przygotowane mięso zawiń szczelnie w folię aluminiową, ułóż na blaszce i zalej 1 l wody. Mięso wstaw do piekarnika i piecz 1,5 godziny w 150 stopniach.

Na 10 minut przed końcem pieczenia wyjmij mięso z piekarnika i polej miodem. Zapiekaj mięso bez przykrycia przez 10 minut w 190 stopniach.

Gotowy karczek pokrój, udekoruj natka pietruszki. Podawaj z dowolnymi dodatkami.