Blaszkę do pieczenia wyłóż folią aluminiową. Mięso opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Małym nożykiem zrób w mięsie dość głębokie nakłucia.
Czosnek pokrój na ćwiartki, rozmaryn podziel na mniejsze części. Nabij mięso czosnkiem, rozmarynem i goździkami.
Posyp karczek papryką ostrą i słodką, dopraw do smaku solą, a następnie polej olejem. Załóż gumowe rękawiczki i wmasuj przyprawy w mięso. Tak przygotowane mięso zawiń szczelnie w folię aluminiową, ułóż na blaszce i zalej 1 l wody. Mięso wstaw do piekarnika i piecz 1,5 godziny w 150 stopniach.
Na 10 minut przed końcem pieczenia wyjmij mięso z piekarnika i polej miodem. Zapiekaj mięso bez przykrycia przez 10 minut w 190 stopniach.
Gotowy karczek pokrój, udekoruj natka pietruszki. Podawaj z dowolnymi dodatkami.