Pieczeń
Drobno pokrój cebulę i zeszklij na oleju. Pieczarki zetrzyj na tarce i dodaj do cebuli, smaż do odparowania i wystudź. Mięso połącz z rozgniecionym czosnkiem, jajkiem, żółtkiem, śmietaną, przyprawami, dodaj namoczoną w mleku bagietkę i bułkę tartą. Dodaj przestudzone pieczarki i posiekaną natkę. Dopraw solą i dokładnie wymieszaj. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do pieca w temp. 160oC na około 25-35 min.
Sos:
Cebulę pokrój w piórka i przesmaż na oleju. Boczniaki porwij w paski i dodaj do cebuli, smaż do miękkości. Zdejmij z patelni i dodaj na nią masło, a po rozpuszczeniu dodaj mąkę, mieszaj do lekko złotego koloru, dodaj mleko i śmietankę, zagotuj. Dodaj grzyby z cebulą i gotuj krótko. Dopraw solą i pieprzem.