Pieczeń rzymska z pieczarkami
Przepis na:
Pieczeń rzymska z pieczarkami
Składniki przepisu:
  • 500 G MIELONEGO MIĘSA WIEPRZOWEGO
  • 2 ŁYŻKI BUŁKI TARTEJ
  • NATKA PIETRUSZKI
  • PIEPRZ W MŁYNKU
  • 1 ŁYŻECZKA KMINKU MIELONEGO
  • 1 ŁYŻECZKA ESTRAGONU SUSZONEGO
  • SÓL
  • 250 G BOCZNIAKÓW
  • 2 CEBULE
  • 250 ML MLEKA MLECZNA POLANA
  • 250 G ŚMIETANKI UHT 30 % MLECZNA POLANA
  • 250 G BRĄZOWYCH PIECZAREK
  • 1 ŁYŻKA MASŁA EKSTRA MLECZNA POLANA
  • 1 ŁYŻKA MĄKI TORTOWEJ MARYSIA
  • OLEJ SŁONECZNIKOWY MARYSIA
  • PIEPRZ
  • 2 CEBULE
  • 1/2 SUCHEJ BAGIETKI
  • 50 ML MLEKA MLECZNA POLANA
  • 1 JAJKO
  • 1 ŻÓŁTKO
  • 100 G KWAŚNEJ ŚMIETANY 18 % MLECZNA POLANA
  • 4 ZĄBKI CZOSNKU ZACZAROWANY OGRÓD
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Pieczeń

Drobno pokrój cebulę i zeszklij na oleju. Pieczarki zetrzyj na tarce i dodaj do cebuli, smaż do odparowania i wystudź. Mięso połącz z rozgniecionym czosnkiem, jajkiem, żółtkiem, śmietaną, przyprawami, dodaj namoczoną w mleku bagietkę i bułkę tartą. Dodaj przestudzone pieczarki i posiekaną natkę. Dopraw solą i dokładnie wymieszaj. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do pieca w temp. 160oC na około 25-35 min.

Sos:
Cebulę pokrój w piórka i przesmaż na oleju. Boczniaki porwij w paski i dodaj do cebuli, smaż do miękkości. Zdejmij z patelni i dodaj na nią masło, a po rozpuszczeniu dodaj mąkę, mieszaj do lekko złotego koloru, dodaj mleko i śmietankę, zagotuj. Dodaj grzyby z cebulą i gotuj krótko. Dopraw solą i pieprzem.