Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pieczarki opłucz i pokrój w półplasterki. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Zachowaj część wody z gotowania makaronu.
Na patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy i wrzuć na nią posiekaną cebulę. Smaż cebulę przez 3 minuty, a następnie całą zawartość patelni przełóż do miseczki.
Na tę samą patelnię wrzuć pieczarki i smaż je przez ok. 5 minut. Do usmażonych pieczarek dodaj cebulę oraz białe wino. Doprowadź wino do wrzenia i redukuj przez 1-2 minuty. Następnie dodaj pesto, śmietankę oraz ugotowany makaron. Zamieszaj dokładnie, dopraw do smaku solą i pieprzem.
W miseczce wymieszaj łyżkę wody z gotowania makaronu, miód, sok wyciśnięty z cytryny i 3 łyżki oliwy. Do sosu dodaj rukolę, delikatnie przemieszaj.
Makaron podawaj z tartym parmezanem i sałatką z rukoli.