Penne z pesto i pieczarkami
Przepis na:
Penne z pesto i pieczarkami
Składniki przepisu:
  • 1 opakowanie makaronu penne Pasta La Vista
  • 2 łyżki miodu lipowego Zaczarowany Ogród
  • 7 łyżek oliwy z oliwek Philosophie
  • pieprz czarny mielony Na Szlaku Smaku, do smaku
  • sól, do smaku
  • 200 ml śmietany UHT 18% Mleczna Polana
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 500 g pieczarek Zaczarowany Ogród
  • 2 cebule
  • 1 cytryna
  • 50 g rukoli
  • 190 g zielonego pesto
  • 200 ml białego wina
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pieczarki opłucz i pokrój w półplasterki. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Zachowaj część wody z gotowania makaronu.

Na patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy i wrzuć na nią posiekaną cebulę. Smaż cebulę przez 3 minuty, a następnie całą zawartość patelni przełóż do miseczki.

Na tę samą patelnię wrzuć pieczarki i smaż je przez ok. 5 minut. Do usmażonych pieczarek dodaj cebulę oraz białe wino. Doprowadź wino do wrzenia i redukuj przez 1-2 minuty. Następnie dodaj pesto, śmietankę oraz ugotowany makaron. Zamieszaj dokładnie, dopraw do smaku solą i pieprzem.

W miseczce wymieszaj łyżkę wody z gotowania makaronu, miód, sok wyciśnięty z cytryny i 3 łyżki oliwy. Do sosu dodaj rukolę, delikatnie przemieszaj.

Makaron podawaj z tartym parmezanem i sałatką z rukoli.