Piekarnik nagrzej do 160oC. Foremkę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Jabłko obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w grubą kostkę. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej połowę oleju i wrzuć na nią cebulę. Smaż na małym ogniu przez 2-3 minuty.
Następnie dodaj czosnek i smaż przez 1 minutę. Po tym czasie dodaj jabłko i majeranek. Smaż całość przez 3 minuty. Fasolkę odsącz z zalewy na sitku i przełóż do miski. Do fasoli dodaj pokrojone pieczywo tostowe, podsmażoną cebulę z jabłkiem oraz resztę oleju. Za pomocą blendera zmiksuj zawartość miski na gładką masę.
Dopraw do smaku solą i pieprzem. Masę przełóż do foremki, wygładź wierzch i wstaw do piekarnika. Piecz pasztet przez 30 minut. Gotowy pasztet wystudź i wyjmij z formy. Pasztet z fasoli podawaj z natką pietruszki i chrzanem.