Pasztet z fasoli
Przepis na:
Pasztet z fasoli
Składniki przepisu:
  • 1 cebula
  • pieprz Na Szlaku Smaku, do smaku
  • sól, do smaku
  • 2 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
  • 1 jabłko Zaczarowany Ogród
  • ¼ pęczka natki pietruszki
  • 2 puszki białej fasoli konserwowej Zaczarowany Ogród
  • 2 kromki pieczywa tostowego pszennego Wypiekarnia i Ciachownia
  • 1 łyżeczka majeranku Na Szlaku Smaku
  • ½ szkl. oleju rzepakowego Marysia
  • chrzan z żurawiną Zaczarowany Ogród, do podania
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Piekarnik nagrzej do 160oC. Foremkę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Jabłko obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w grubą kostkę. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej połowę oleju i wrzuć na nią cebulę. Smaż  na małym ogniu przez 2-3 minuty.

Następnie dodaj czosnek i smaż przez 1 minutę. Po tym czasie dodaj jabłko i majeranek. Smaż całość przez 3 minuty. Fasolkę odsącz z zalewy na sitku i przełóż do miski. Do fasoli dodaj pokrojone pieczywo tostowe, podsmażoną cebulę z jabłkiem oraz resztę oleju. Za pomocą blendera zmiksuj zawartość miski na gładką masę.

Dopraw do smaku solą i pieprzem. Masę przełóż do foremki, wygładź wierzch i wstaw do piekarnika. Piecz pasztet przez 30 minut. Gotowy pasztet wystudź i wyjmij z formy. Pasztet z fasoli podawaj z natką pietruszki i chrzanem.