Paszteciki francuskie z białą kiełbasą
Przepis na:
Paszteciki francuskie z białą kiełbasą
Składniki przepisu:
  • 600 g białej surowej kiełbasy
  • Pieprz i sól do smaku
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 2 bułki
  • 250 g pieczarek
  • 1 por
  • 2 łyżki masła ekstra
  • 1 łyżka kminku mielonego
  • Białko jajka
  • Szczypta czarnuszki
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Farsz białej kiełbasy wyciągamy ze środka i przekładamy do miski. Doprawiamy niewielką ilością soli, pieprzu oraz łyżką kminku. Łączymy w jedną całość i odstawiamy na 10 minut. Pieczarki i pora drobno kroimy. Patelnię rozgrzewamy z odrobiną masła. Dodajemy por, a kiedy się podsmaży, pieczarki i smażymy przez kolejne 7-8 minut.

Pod koniec doprawiamy odrobiną soli i pieprzu i zestawiamy z ognia. Na blacie lub stolnicy rozwijamy ciasto francuskie. Na cieście układamy równomierną warstwę pora z pieczarkami, a nią farsz kiełbasiany. Z wierzchu posypujemy czarnuszką i delikatnie zwijamy w roladę. Koniec smarujemy białkiem i łączymy. Następnie białkiem smarujemy wierzchnią część ciasta i obficie posypujemy sezamem.

Kroimy na ok 5 cm szerokości paszteciki. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem i układamy w nim paszteciki. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 25 minut. Paszteciki idealnie będą pasowały jako dodatek do żurku, barszczu białego lub podane z sosem chrzanowym.