@media (min-width: 0px) { #body{background-image:url(files/ban/banner-24.jpg);} }
Parzucha z młodej kapusty
Przepis na:
Parzucha z młodej kapusty
Składniki przepisu:
  • 150 g boczku wędzonego Rzeźnik Szymon
  • 8 ziarenek ziela angielskiego Na Szlaku Smaku
  • pieprz czarny Na Szlaku Smaku, do smaku
  • sól, do smaku
  • 1 główka młodej kapusty
  • 4 młode ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Philosophie
  • 3 liście laurowe Na Szlaku Smaku
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Kapustę obierz z wierzchnich liści, przekrój na ćwiartki, wykrój głąb i pokrój w grubą kostkę. Ziemniaki i marchew obierz i pokrój w kostkę.

Boczek pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy i przez 1-2 minuty przesmaż na niej boczek. Następnie dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż razem przez 2 minuty. Po tym czasie dodaj marchew i ziemniaki. Zamieszaj i zalej bulionem. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadź zupę do wrzenia i dodaj do niej kapustę. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Gotową zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z siekaną natką pietruszki.