@media (min-width: 0px) { #body{background-image:url(files/ban/banner-24.jpg);} }
Panna cotta jogurtowa (4 porcje)
Przepis na:
Panna cotta jogurtowa (4 porcje)
Składniki przepisu:
  • Jogurt naturalny Mleczna Polana, 250 ml/ 250 g
  • Żelatyna Marysia, 1 łyżka/ 8 g
  • Śmietanka 30% Marysia, 250 ml/ 240 g
  • Cukier, 5 łyżek/ 60 g
  • Truskawka homogenizowana, 140 g
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Żelatynę wsyp do miseczki, dodaj 2 łyżki wody, wymieszaj i odstaw na 10 minut. Do rondelka wlej połowę śmietanki oraz dodaj cukier. Podgrzewaj na małym ogniu i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Gorącą śmietankę zestaw z ognia i dodaj do niej namoczoną żelatynę. Dokładnie wymieszaj i przestudź.

Resztę śmietanki ubij mikserem. Do ubitej śmietanki dodaj jogurt naturalny i dokładnie wymieszaj. Na końcu wlej wystudzoną śmietankę z żelatyną. Wymieszaj masę i przelej do prostokątnego pojemnika.

Deser wstaw do lodówki na około 2-3 godziny. W tym czasie krem stężeje.

Za pomocą metalowego ringu wykrój porcje deseru.

Deser podawaj polany homogenizowaną truskawką i udekorowany nitkami karmelu.