Przepis na:
Panierowany camembert
Składniki przepisu:
  • 4 opakowania sera camembert Mleczna Polana
  • 1 jajko M Marysia z wolnego wybiegu
  • 6 łyżek bułki tartej Marysia
  • 8 liści karbowanej sałaty
  • ½ cytryny
  • 6 łyżek konfitury z żurawiny
  • 1 łyżka miodu Zaczarowany Ogród
  • 4 łyżki oleju rzepakowego Marysia
  • 4 łyżki płatków migdałowych Bacalis
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Liście sałaty opłucz, osusz i porwij na mniejsze części. Konfiturę z żurawiny przełóż do rondelka. Dodaj do niej sok wyciśnięty z 1/2 cytryny oraz miód. Zagotuj, wymieszaj i zestaw z ognia. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni.

Jajko wbij do głębokiego talerza i roztrzep za pomocą widelca. Bułkę tartą przełóż na płaski talerz. Serek camembert maczaj w jajku, obtaczaj w bułce tartej i kładź na rozgrzany olej. Smaż z obu stron po 1-2 minuty tak, aby panierka nabrała złotego koloru.

Serek podawaj na liściach sałaty polany sosem żurawinowym i posypany uprażonymi płatkami migdałów.