Paluchy z ciasta francuskiego
Przepis na:
Paluchy z ciasta francuskiego
Składniki przepisu:
  • 1 arkusz ciasta francuskiego Go Tove
  • 1 jajko L Marysia
  • 2 łyżki mleka 3,2% Mleczna Polana
  • 50 g sera żółtego w kawałku
  • 1 łyżeczka papryki ostrej Na Szlaku Smaku
  • sos meksykański Na Szlaku Smaku, do podania
  • sos czosnkowy Na Szlaku Smaku, do podania
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Piekarnik nagrzej do temperatury 180oC. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Jajko wbij do miski. Następnie wlej mleko, wsyp paprykę ostrą i dokładnie wymieszaj. Ser żółty zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Arkusz ciasta francuskiego rozwiń i pokrój wszerz na 12 równych pasków. Następnie za pomocą pędzelka posmaruj każdy pasek roztrzepanym jajkiem. Każdy pasek chwyć za oba końce i skręć w przeciwnych kierunkach tak, aby powstała sprężynka.

Paluchy układaj na blaszce i posyp startym serem. Blaszkę z paluchami wstaw do piekarnika i piecz  przez 15 minut. Gotowe paluchy podawaj z sosem meksykańskim i czosnkowym.