Paella
Przepis na:
Paella
Składniki przepisu:
  • 200 g ryżu parboiled Marysia
  • ½ puszki groszku konserwowego Zaczarowany Ogród
  • 0,7 l bulionu warzywnego
  • 100 ml białego wina
  • 4 łyżki oliwy z oliwek Philosophie
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól, do smaku
  • pieprz Na Szlaku Smaku, do smaku
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 opakowanie krewetek Master Fish
  • 1 czerwona papryka
  • 1 szalotka
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
  • 1 cytryna
  • 4 gałązki natki pietruszki
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Krewetki obierz z pancerzyków i opłucz. Pierś z kurczaka opłucz, osusz i pokrój w kostkę. Szalotkę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w grubą kostkę.

Na dużej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią pierś z kurczaka. Smaż kurczaka na małym ogniu przez 2-3 minuty. Następnie dodaj posiekaną szalotkę i zmiażdżone ząbki czosnku. Smaż jeszcze przez 2 minuty. Po tym czasie wlej na patelnię białe wino i je zredukuj. Wsyp ryż oraz paprykę, zamieszaj  i smaż przez 2 minuty. Wlej na patelnię gorący bulion wymieszany z kurkumą i gotuj bez przykrycia przez 5 minut.

Następnie dodaj krewetki oraz pokrojone pomidory. Zamieszaj paellę i gotuj jeszcze przez 5 minut. Do gotowej paelli dodaj zielony groszek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Paellę podawaj z posiekaną natką pietruszki i ćwiartkami cytryny.