Krewetki obierz z pancerzyków i opłucz. Pierś z kurczaka opłucz, osusz i pokrój w kostkę. Szalotkę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w grubą kostkę.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią pierś z kurczaka. Smaż kurczaka na małym ogniu przez 2-3 minuty. Następnie dodaj posiekaną szalotkę i zmiażdżone ząbki czosnku. Smaż jeszcze przez 2 minuty. Po tym czasie wlej na patelnię białe wino i je zredukuj. Wsyp ryż oraz paprykę, zamieszaj i smaż przez 2 minuty. Wlej na patelnię gorący bulion wymieszany z kurkumą i gotuj bez przykrycia przez 5 minut.
Następnie dodaj krewetki oraz pokrojone pomidory. Zamieszaj paellę i gotuj jeszcze przez 5 minut. Do gotowej paelli dodaj zielony groszek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Paellę podawaj z posiekaną natką pietruszki i ćwiartkami cytryny.