Oponki
Przepis na:
Oponki
Składniki przepisu:
  • 250 g twarogu półtłustego Mleczna Polana
  • 2 żółtka z jaj z chowu ściółkowego M Marysia
  • 100 g kwaśnej śmietany 18% Mleczna Polana
  • 250 g mąki luksusowej Marysia
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 l oleju rzepakowego Marysia
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Olej przelej do garnka i nagrzej do 180oC. Twaróg przełóż do dużej miski. Dodaj kwaśną śmietanę, żółtka, cukier i zmiksuj na gładko blenderem.

Następnie dodaj mąkę, sodę i wyrób ciasto. Gotowe ciasto wałkuj na cienkie płaty. Za pomocą foremki wykrawaj kółka. Za pomocą kieliszka w każdym kółku wykrawaj dziurki.

Oponki kładź na rozgrzany olej i smaż z obu stron na złoty kolor. Usmażone oponki układaj na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Gotowe oponki oprósz przed podaniem cukrem pudrem.