Przepis na:
Mus czekoladowy z sosem malinowym
Składniki przepisu:
  • 200 g białej czekolady Choco Charlie
  • 100 ml soku jabłkowego Zaczarowany Ogród
  • 300 g mrożonych malin
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Marysia
  • 3 łyżki wody niegazowanej Aqua Rosa
  • 500 ml śmietany kremówki 36% Mleczna Polana
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Chłodną śmietanę ubij na „pół – sztywno” (w robocie na wysokich obrotach – ok 5 min, lub ręcznie). Czekoladę przestudź, ale pozostaw płynną i stopniowo dodaj do niej 3 łyżki ubitej śmietany. Zawartość naczynia przełóż do misy ze śmietaną (cały czas delikatnie mieszając). Masę przełóż do rękawa cukierniczego i pozostaw w lodówce ok 60 min. W międzyczasie zrób sos. Łyżeczkę mąki ziemniaczanej zmieszaj z 3 wody. Na patelni rozpuść łyżkę cukru, dodaj maliny. Po 2-3 minutach podlej sokiem jabłkowym, zagotuj. Całość przecedź przez sito. Odcedzony sos wylej na czystą patelnię, dodaj rozrobioną mąkę energicznie mieszając. Zawartość naczynia zagotuj i wystudź w lodówce. Białą czekoladę podawaj z sosem w kieliszku, ozdób listkami mięty.