Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Chłodną śmietanę ubij na „pół – sztywno” (w robocie na wysokich obrotach – ok 5 min, lub ręcznie). Czekoladę przestudź, ale pozostaw płynną i stopniowo dodaj do niej 3 łyżki ubitej śmietany. Zawartość naczynia przełóż do misy ze śmietaną (cały czas delikatnie mieszając). Masę przełóż do rękawa cukierniczego i pozostaw w lodówce ok 60 min. W międzyczasie zrób sos. Łyżeczkę mąki ziemniaczanej zmieszaj z 3 wody. Na patelni rozpuść łyżkę cukru, dodaj maliny. Po 2-3 minutach podlej sokiem jabłkowym, zagotuj. Całość przecedź przez sito. Odcedzony sos wylej na czystą patelnię, dodaj rozrobioną mąkę energicznie mieszając. Zawartość naczynia zagotuj i wystudź w lodówce. Białą czekoladę podawaj z sosem w kieliszku, ozdób listkami mięty.