Przepis na:
Mus czekoladowy z kruszonką
Składniki przepisu:
  • 160 g mlecznej czekolady Choco Charlie
  • 2 łyżki wiórków kokosowych Bacalis
  • 2 łyżki orzechów włoskich Bacalis
  • 2 łyżki suszonej żurawiny Bacalis
  • 2 łyżki suszonych fig
  • 30 g gorzkiej czekolady Choco Charlie
  • 170 g śmietanki UHT 30% lub 36% Mleczna Polana
  • 3 szt. białka z jaj bio Wysoka Grzęda
  • 100 ml mleka Mleczna Polana
  • 20 g cukru
  • 5 g żelatyny Marysia
  • 50 g gorzkiej czekolady Choco Charlie
  • 50 g mlecznej czekolady Choco Charlie
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Mus:

Żelatynę namocz w mleku. Śmietankę ubij na sztywno. Białka ubij na sztywno, powoli dosyp cukier i ubijaj, aż cukier się rozpuści. Zagrzej mleko z żelatyną do 40 stopni, tak aby żelatyna się nie przypaliła. Do ciepłego mleka dodaj czekoladę, rozpuść. Lekko przestudzoną  masę powoli wlewaj do śmietanki i delikatnie wymieszaj. Połącz masę czekoladową z białkami i przelej do szklanek. Wstaw do lodówki na 30 minut.

Kruszonka:

Czekoladę rozpuść w mikrofali lub kąpieli wodnej. Suszone owoce i orzechy posiekaj na drobne kawałki. Połącz z czekoladą i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki na 20 - 30 minut. Gotową kruszonkę posiekaj nożem i udekoruj nią deser.