Morele w syropie z lodami
Przepis na:
Morele w syropie z lodami
Składniki przepisu:
  • 400 ml lodów śmietankowych w ciastku korzennym Royal Gusto
  • 8 moreli
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej Marysia
  • 2 łyżki cukru
  • 200 ml wody niegazowanej Aqua Rosa
  • 4 liście kaffiru (liście limonki)
  • 4 łyżki płatków migdałowych Bacalis
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Morele opłucz, przekrój na połówki i usuń pestki. Cytrynę umyj i pokrój w plastry. Rozgrzej patelnię i wsyp na nią cukier. Gdy cukier zacznie się rozpuszczać, wrzuć na niego plastry cytryny, połówki moreli oraz liście kaffiru. Karmelizuj owoce po 2 minuty z każdej strony. Następnie podlej morele wodą. Doprowadź płyn do wrzenia i gotuj na małym ogniu 8-10 minut. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w niewielkiej ilości wody. Morele wyjmij z syropu i wlej do niego cienką strużką rozprowadzoną mąkę ziemniaczaną. Zdejmij syrop z ognia i wystudź go.

Lody podziel na porcje i podawaj z morelami w syropie oraz uprażonymi płatkami migdałowymi.