@media (min-width: 0px) { #body{background-image:url(files/ban/banner-24.png);} }
Młoda kapusta z boczkiem i kminkiem
Przepis na:
Młoda kapusta z boczkiem i kminkiem
Składniki przepisu:
  • 250 g boczku surowego wędzonego Rzeźnik Szymon
  • pieprz czarny mielony Na Szlaku Smaku, do smaku
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 cebula
  • ½ cytryny
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżka mąki luksusowej Marysia
  • 3 łyżki oleju rzepakowego Marysia
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka kminku
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Kapustę obierz z zewnętrznych liści i opłucz. Następnie przekrój ją na ćwiartki, usuń głąb i drobno posiekaj. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Boczek pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju i smaż boczek przez około 10 minut. Do podsmażonego boczku dodaj cebulę i kminek, dokładnie wymieszaj i smaż kolejne 2 minuty. Następnie dodaj posiekaną kapustę i bulion. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez 5 minut. W miseczce wymieszaj dokładnie łyżkę oleju z mąką i dodaj do kapusty. Duś jeszcze 5 minut. Dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. Na końcu dodaj do kapusty posiekany koperek.