Mintaj smażony
Przepis na:
Mintaj smażony
Składniki przepisu:
  • 4 kawałki polędwicy z mintaja Master Fish
  • 100 ml oleju rzepakowego Marysia
  • pieprz Na Szlaku Smaku, do smaku
  • sól, do smaku
  • 5 łyżek mąki uniwersalnej Marysia
  • ½ szkl. bułki tartej Marysia
  • 100 g kaszy pęczak Marysia
  • 2 jajka L Marysia
  • 100 g pieczarek Zaczarowany Ogród
  • 1 cebula
  • 4 gałązki koperku
  • 4 gałązki natki pietruszki
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Jajka wbij do miski i rozmieszaj widelcem. Bułkę tartą przesyp do miski. Mąkę przesyp na talerzyk, dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej. Polędwicę z mintaja panieruj w mące, jajku i bułce tartej. Kawałki polędwicy kładź na rozgrzany olej i smaż z obu stron na złoty kolor. Usmażoną rybę przełóż na talerzyk wyłożony papierowym  ręcznikiem.

Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pieczarki pokrój w półplasterki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i wrzuć na nią cebulę. Dopraw do smaku solą i pieprzem i smaż 1-2 minuty.

Następnie dodaj pieczarki i smaż 3-4 minuty. Po tym czasie dodaj kaszę pęczak, zamieszaj i krótko przesmaż całość. Polędwicę podawaj z kaszą pęczak i świeżo posiekaną natką pietruszki i koperkiem.