Mini pizza z cukinii
Przepis na:
Mini pizza z cukinii
Składniki przepisu:
  • 1 duża cukinia
  • sól
  • ½ pęczka bazylii
  • 8 plastrów boczku
  • 4 plastry sera salami Mleczna Polana
  • 1 kulka mozzarelli
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego Zaczarowany Ogród
  • 1 łyżka oliwy z oliwek Philosophie
  • szczypta oregano Na Szlaku Smaku
  • pieprz Na Szlaku Smaku
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Nagrzej piekarnik do 170oC. Przygotuj naczynie do zapiekania lub patelnię z metalową rączką. Plastry boczku usmaż na suchej patelni na złoty kolor. Usmażony boczek przełóż na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym. Za pomocą ostrego noża posiekaj boczek w cienki paseczki.

Cukinię opłucz i pokrój w grube plastry. Przecier pomidorowy przełóż do miseczki, dodaj oregano i oliwę. Dopraw do smaku solą i pieprzem i wymieszaj.

Mozzarellę porwij na kawałki. Ser salami drobno pokrój.

Plastry cukinii ułóż w naczyniu do zapiekania. Każdy plaster posmaruj sosem pomidorowym. Następnie nałóż ser salami i mozzarellę. Naczynie wstaw  do piekarnika i zapiekaj przez 10 minut. Na wierzchu zapieczonej cukinii ułóż posiekany boczek.

Mini pizzę podawaj z listkami bazylii.