Sos:
W rondlu przesmaż na dwóch łyżkach oliwy przez 5 minut pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj rozgnieciony czosnek oraz szczyptę soli i smaż przez kolejne 2 minuty. Dodaj passatę pomidorową i gotuj około 20 minut (na koniec zblenduj). Dopraw do smaku solą i cukrem. Gotowy sos przestudź i dopraw ziołami prowansalskimi.
Ciasto:
W dzieży wymieszaj wodę z drożdżami i cukrem. Odstaw pod przykryciem na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Do zaczynu dodaj stopniowo 3 łyżki oliwy, przesianą mąkę wymieszaną z solą i wyrabiaj gładkie i sprężyste ciasto. Gotowe ciasto uformuj w kulę i przełóż do miski wysmarowanej olejem. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 30 minut. Po wyjęciu ciasto zagnieć krótko, podziel na osiem równych kulek i uformuj okrągłe placki. Przełóż na blachę i pod przykryciem odstaw do wyrośnięcia na 20-30 minut. Przed pieczeniem posmaruj sosem, połóż ulubione dodatki i posyp serem. Piecz w temp. 200oC przez 10-15 minut.