Mini pizza na dzień dziecka
Przepis na:
Mini pizza na dzień dziecka
Składniki przepisu:
  • 50 G SALAMI W PLASTRACH
  • 3 PLASTRY ANANASA Z PUSZKI ZACZAROWANY OGRÓD
  • 200 G PASSATY POMIDOROWEJ
  • 1 ŁYŻKA ZIÓŁ PROWANSALSKICH NA SZLAKU SMAKU
  • 5 ŁYŻEK OLIWY Z OLIWEK PHILOSOPHIE
  • 250 ML LETNIEJ WODY AQUA ROSA
  • 1 ŁYŻKA CUKRU
  • 1 ŁYŻECZKA SOLI
  • 50 G SZYNKI W PLASTRACH
  • 50 G BOCZKU W PLASTRACH RZEŹNIK SZYMON
  • 300 G STARTEGO ŻÓŁTEGO SERA
  • 500 G MĄKI PSZENNEJ LUKSUSOWEJ MARYSIA
  • 50 G ŚWIEŻYCH DROŻDŻY MARYSIA
  • 1 CEBULA
  • 1 POMIDOR
  • 4 ZĄBKI CZOSNKU ZACZAROWANY OGRÓD
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Sos:
W rondlu przesmaż na dwóch łyżkach oliwy przez 5 minut pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj rozgnieciony czosnek oraz szczyptę soli i smaż przez kolejne 2 minuty. Dodaj passatę pomidorową i gotuj około 20 minut (na koniec zblenduj). Dopraw do smaku solą i cukrem. Gotowy sos przestudź i dopraw ziołami prowansalskimi.

Ciasto:
W dzieży wymieszaj wodę z drożdżami i cukrem. Odstaw pod przykryciem na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Do zaczynu dodaj stopniowo 3 łyżki oliwy, przesianą mąkę wymieszaną z solą i wyrabiaj gładkie i sprężyste ciasto. Gotowe ciasto uformuj w kulę i przełóż do miski wysmarowanej olejem. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 30 minut. Po wyjęciu ciasto zagnieć krótko, podziel na osiem równych kulek i uformuj okrągłe placki. Przełóż na blachę i pod przykryciem odstaw do wyrośnięcia na 20-30 minut. Przed pieczeniem posmaruj sosem, połóż ulubione dodatki i posyp serem. Piecz w temp. 200oC przez 10-15 minut.