Cebulę obierz, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do blendera. Do cebuli dodaj natkę pietruszki, świeżą kolendrę, obrany czosnek i krótko zmiksuj za pomocą blendera. Zmiksowaną cebulę i zioła przełóż do mięsa. Dopraw mięso solą, pieprzem, kminkiem i słodką papryką. Wyrób mięso na gładką masę.
Mięso podziel na 8 równych kulek. Każdą kulkę spłaszcz za pomocą dłoni. Na brzegu mięsa połóż patyczek do szaszłyków i za pomocą noża zawijaj mięso w wałeczek. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i smaż na nim mięso po 3 minuty z każdej strony. Na tej samej patelni przesmaż krótko posiekaną papryczkę chili.
Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Ugotowany ryż dokładnie wymieszaj z papryczką i zestaw z ognia. Na koniec dodaj garść posiekanej kolendry.
Mielone podawaj z ryżem i sałatką z selera.