Mielony na patyku
Przepis na:
Mielony na patyku
Składniki przepisu:
  • 600 g mielonego mięsa wołowego
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej Na Szlaku Smaku
  • sól
  • pieprz
  • 200 g ryżu długoziarnistego Marysia
  • 1 słoik selera ciętego Zaczarowany Ogród
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ papryczki chili
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • ½ pęczka kolendry
  • 3 łyżki oleju rzepakowego Marysia
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Cebulę obierz, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do blendera. Do cebuli dodaj natkę pietruszki, świeżą kolendrę, obrany czosnek i krótko zmiksuj za pomocą blendera. Zmiksowaną cebulę i zioła przełóż do mięsa. Dopraw mięso solą, pieprzem, kminkiem i słodką papryką. Wyrób mięso na gładką masę.

Mięso podziel na 8 równych kulek. Każdą kulkę spłaszcz za pomocą dłoni. Na brzegu mięsa połóż patyczek do szaszłyków i za pomocą noża zawijaj mięso w wałeczek. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i smaż na nim mięso po 3 minuty z każdej strony. Na tej samej patelni przesmaż krótko posiekaną papryczkę chili.

Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu.

Ugotowany ryż dokładnie wymieszaj z papryczką i zestaw z ognia. Na koniec dodaj garść posiekanej kolendry.

Mielone podawaj z ryżem i sałatką z selera.