Mazurek pomarańczowy
Przepis na:
Mazurek pomarańczowy
Składniki przepisu:
  • 150 g masła ekstra 82% Mleczna Polana
  • 50 g białej czekolady Choco Charlie
  • sól, szczypta
  • 2 pomarańcze
  • 150 g mąki tortowej Marysia
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej Marysia
  • 70 g cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia Marysia
  • 1 słoik dżemu brzoskwiniowego Zaczarowany Ogród
  • 2 garści suszonych moreli Bacalis
  • 2 garści płatków migdałowych Bacalis
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Piekarnik rozgrzej do 160 oC. Kwadratową foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Masło posiekaj na stolnicy. Dodaj mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier i proszek do pieczenia. Szybko zagnieć kruche ciasto. Jeżeli ciasto nie chce się skleić, dodaj 2-3 łyżki zimnej wody. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 15 minut.

Po tym czasie wyjmij ciasto, rozwałkuj je i przełóż do foremki. Wierzch ciasta nakłuj widelcem i wstaw foremkę do piekarnika. Piecz przez 20 minut. Gotowy spód wystudź. Suszone morele pokrój w paseczki. Z pomarańczy zetrzyj skórkę. Dżem brzoskwiniowy przełóż do rondla, dodaj do niego suszone  morele i skórkę z pomarańczy.

Doprowadź dżem do wrzenia i zdejmij z ognia. Płatki migdałów upraż na suchej patelni. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Przestudzony dżem wyłóż na kruchy spód. Wierzch udekoruj płatkami migdałów i białą czekoladą.