Łosoś pieczony na ryżu
Przepis na:
Łosoś pieczony na ryżu
Składniki przepisu:
  • 500 g filetu z łososia
  • sól Na Szlaku Smaku, do smaku
  • 200 g ryżu parboiled Marysia
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 2 gałązki mięty
  • 1 łyżeczka miodu lipowego Zaczarowany Ogród
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego Marysia
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej Na Szlaku Smaku
  • 1 łyżka curry Na Szlaku Smaku
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany ryż przełóż do miski, dodaj do niego pół łyżki curry i łyżkę oleju. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą.

Filet z łososia opłucz, osusz i podziel na cztery części. W misce wymieszaj olej, miód, słodką paprykę, curry i sos sojowy. Kawałki łososia dokładnie obtocz w marynacie. Ryż przełóż do naczynia do zapiekania. Na wierzchu ułóż kawałki łososia i pomidorki koktajlowe.

Resztą marynaty polej mięso i ryż. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC i zapiekaj przez 15 minut. Gotowego łososia podawaj ze świeżo posiekaną miętą.