Letnie przekąski
Przepis na:
Letnie przekąski
Składniki przepisu:
  • 500g zielonego młodego bobu
  • Pół kostki roztopionego masła Mleczna Polana
  • 4 ząbki czosnku
  • 150g sera mozzarella Mleczna Polana
  • Pęczek pietruszki
  • Sól Na Szlaku Smaku
  • Pieprz Na Szlaku Smaku
  • 2 płaty gotowego ciasta do pizzy Go tove
  • 1 opakowanie sosu pomidorowego klasycznego lub z ziołami
  • 2 ząbki czosnku
  • Łyżka oregano Na Szlaku Smaku
  • 3 łyżki masła roztopionego Mleczna Polana
  • 200g tartej mozzarelli
  • Pesto Pasta La Vista
  • Łyżka oliwy Philosophie
  • Sól Na Szlaku Smaku
  • Pieprz Na Szlaku Smaku
  • Ząbek czosnku
  • Pół pęczka posiekanego koperku
  • Ewentualnie: natka pietruszki
  • Klasyczny bochenek chleba
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Bób z ziołami

Świeży bób gotujemy ok. 15-20 min. W moździerzu ucieramy czosnek z solą i pieprzem, przesypujemy do miseczki. Dodajemy roztopione masło, posiekany koperek oraz ugotowany i odcedzony bób. Tak przygotowany można jeść ze skórką lub wcześniej obrać. Najlepszy jest po kilku godzinach.

Chleb z ziołami

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Chleb kroimy w kratkę dosyć głęboko, uważając, żeby nie przekroić spodu (jeżeli chleb jest świeży to warto schować go do zamrażalnika na ok. 15 minut). Masełko rozpuszczamy w rondelku lub mikrofali, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie polewamy chlebek. W rozcięcia wkładamy rozkruszoną mozzarellę i zapiekamy w piekarniku przez 30 minut. Wyciągniętą z piekarnika przekąskę posypujemy posiekaną natką pietruszki. 

Pizza gwiazda z pesto

Dwa płaty ciasta rozkładamy jeden na drugim, uważając, żeby się ze sobą nie skleiły. Przy pomocy dużego talerza wycinamy nożem koło, delikatnie wałkujemy. Na środku koła stawiamy szklankę i mocno dociskamy, tak żeby odbić małe koło. Jeden płat ciasta smarujemy sosem, posypujemy oregano i oprószamy serem. Drugi płat ciasta nakładamy na pierwszy i sklejamy ciasto na brzegach. Następnie kroimy ciasto na 16 części, nacinając je do krawędzi małego koła na środku. Każdy kawałek wywijamy na zewnątrz tworząc spiralkę. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na 20 min, następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez około 20 minut lub do zarumienienia ciasta. Po upieczeniu wycinamy środek i wstawiamy małą miseczkę z pesto.