Przepis na:
Letnie dania z warzywami
Składniki przepisu:
  • Szklanka czerwonej soczewicy Marysia
  • 1-2 łyżeczki kurkumy Na Szlaku Smaku
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • Sól Na Szlaku Smaku
  • Sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki oleju Marysia
  • Świeża kolendra oraz limonka do dekoracji
  • 1 duża cukinia
  • 2 garści bułki tartej Marysia
  • 2 garści parmezanu
  • 1 garść mąki Marysia
  • 2-3 szalotki
  • Olej Marysia
  • 100 g gęstego jogurtu Mleczna Polana lub labnehu
  • garść ulubionej sałaty
  • 60 g ugotowanej kaszy pęczak Marysia
  • 100 g wędzonego łososia
  • Kilka sztuk pomidorków koktajlowych
  • Garść koperku
  • 1/2 cytryny
  • Olej z suszonych pomidorów
  • Łyżka majonezu Na Szlaku Smaku
  • 5-6 różyczek kalafiora
  • Sól i pieprz do smaku Na Szlaku Smaku
  • Łyżka soku z cytryny
  • 2 pomidory
  • 200 ml mleczka kokosowego Na Szlaku Smaku
  • 1 szklanka wody
  • 1/4 łyżeczki cynamonu Na Szlaku Smaku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki Na Szlaku Smaku
  • 1 łyżeczka curry Na Szlaku Smaku
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Dal z kalafiora

Soczewicę opłucz i ugotuj według wytycznych na opakowaniu, ok. 10-15 min. W międzyczasie pokrój szalotkę oraz różyczki kalafiora na mniejsze kawałki. Pomidory pokrój w kosteczkę. Rozgrzej olej na patelni, następnie wrzuć cebulę, kalafior i po kolei dodaj przyprawy, smaż ok. 2-3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodaj pomidory. Podsmażaj jeszcze przez ok. 1 minutę a następnie dodaj mleczko kokosowe, odrobinę wody (wodą kontrolujemy gęstość potrawy, dlatego na początek lepiej dodać jej mniej) oraz soczewicę. Duś całość przez kilka minut, a następnie dopraw sokiem z cytryny oraz solą. Podawaj ze świeżą kolendrą oraz limonką.

Cukiniowe frytki 

Na patelni rozgrzej olej do wysokiej temperatury. Cukinię pokrój w słupki. Panierkę, czyli mąkę, parmezan i bułkę tartą wymieszaj w miseczce, jajko roztrzep. Każdą z frytek zamocz w masie jajecznej, następnie obtocz w panierce i wrzuć do gorącego oleju. Frytki smaż do momentu aż będą rumiane. W międzyczasie przygotuj dip – jogurt wymieszaj z odrobiną majonezu, sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ciepłymi frytkami, posypanymi solą.

Letnia sałatka z łososiem 

Gotujemy kaszę pęczak, zgodnie z opisem na opakowaniu (ważne, aby ją dobrze przepłukać, żeby wypłukać skrobię). Sałatę myjemy, osuszamy i przekładamy na talerz. Dodajemy porwanego wędzonego łososia, ugotowaną kaszę, posiekany koperek oraz pokrojone pomidorki koktajlowe. Sałatkę polewamy sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny oraz olejem z suszonych pomidorów.