Sos boloński:
Na oliwie usmaż dokładnie mięso, dodaj pokrojony boczek i krótko smaż. Wlej sos boloński i gotuj wszystko ok. 40 minut.
Beszamel:
W rondlu rozpuść masło i dodaj mąkę, gdy wszystko się połączy, dodaj mleko, cały czas mieszając rózgą/trzepaczką. Dodaj startą gałkę i zagotuj, cały czas mieszając.
Lasagne:
Naczynie żaroodporne posmaruj sosem beszamelowym, połóż warstwę makaronu, polej sosem bolońskim i poukładaj ser. Kolejno polej beszamelem, połóż makaron, sos boloński, dodaj szpinak, ser i ponownie beszamel. Kontynuuj układanie warstw do zużycia wszystkich produktów. Przykryj folią aluminiową. Piecz w piekarniku w temperaturze 160°C przez około 30 minut, a następnie odkryj i zwiększ temperaturę do 190°C i piecz do uzyskania złoto-brązowego koloru.