Lasagne z sosem bolońskim i beszamelem (4 porcje)
Przepis na:
Lasagne z sosem bolońskim i beszamelem (4 porcje)
Składniki przepisu:
  • 16 PŁATÓW MAKARONU LASAGNE
  • 3 ŁYŻKI MASŁA MLECZNA POLANA
  • 600 ML MLEKA 3,2% MLECZNA POLANA
  • 1 SZTUKA GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ
  • 200 G SERA ŻÓŁTEGO GOUDA MLECZNA POLANA
  • 3 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK PHILOSOPHIE
  • 200 G SZPINAKU MROŻONEGO ROZDROBNIONEGO ZACZAROWANY OGRÓD
  • 0,5 KG MIĘSA MIELONEGO WOŁOWEGO
  • 150 G BOCZKU WĘDZONEGO RZEŹNIK SZYMON
  • 500 ML SOSU BOLOŃSKIEGO
  • SÓL DO SMAKU
  • 3 ŁYŻKI MĄKI TORTOWEJ MARYSIA
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Sos boloński:

Na oliwie usmaż dokładnie mięso, dodaj pokrojony boczek i krótko smaż. Wlej sos boloński i gotuj wszystko ok. 40 minut.

Beszamel:

W rondlu rozpuść masło i dodaj mąkę, gdy wszystko się połączy, dodaj mleko, cały czas mieszając rózgą/trzepaczką. Dodaj startą gałkę i zagotuj, cały czas mieszając.

Lasagne:

Naczynie żaroodporne posmaruj sosem beszamelowym, połóż warstwę makaronu, polej sosem bolońskim i poukładaj ser. Kolejno polej beszamelem, połóż makaron, sos boloński, dodaj szpinak, ser i ponownie beszamel. Kontynuuj układanie warstw do zużycia wszystkich produktów. Przykryj folią aluminiową. Piecz w piekarniku w temperaturze 160°C przez około 30 minut, a następnie odkryj i zwiększ temperaturę do 190°C i piecz do uzyskania złoto-brązowego koloru.