Kwaśnica
Przepis na:
Kwaśnica
Składniki przepisu:
  • 500 g żeberek wieprzowych
  • 2 liście laurowe Na Szlaku Smaku
  • 4 ziarenka ziela angielskiego Na Szlaku Smaku
  • sól, do smaku
  • pieprz, do smaku
  • 300 g boczku Rzeźnik Szymon Pure
  • 400 g kapusty kiszonej Zaczarowany Ogród
  • 1 opakowanie suszonych podgrzybków Zaczarowany Ogród
  • 3 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
  • 4 ziemniaki
  • 4 gałązki koperku
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżka majeranku Na Szlaku Smaku
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Boczek pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz ze skórki, opłucz i pokrój w kostkę. Żeberka opłucz, przekrój na mniejsze części, przełóż do garnka i zalej 1 l wody. Garnek postaw na małym ogniu i doprowadź wodę do wrzenia. Zszumuj wywar, dodaj 1 łyżkę soli i gotuj pod przykryciem przez 20 minut.

Po tym czasie dodaj do wywaru boczek, ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek i suszone podgrzybki. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut.

Następnie dodaj do zupy odciśniętą i posiekaną kapustę kiszoną oraz majeranek. Gotuj jeszcze przez 20 minut, aż kapusta będzie miękka. Gotową zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Kwaśnicę podawaj ze świeżo posiekanym koperkiem.