Kurczak:
Do blendera przełóż: pokrojony imbir, rozgnieciony czosnek, skórkę z limonki, sok, mleko kokosowe, sos sojowy i zblenduj. Dodaj pastę curry, kolendrę, banana i dalej blenduj. Ponacinaną pierś z kurczaka natrzyj sosem i przełóż na blachę do pieczenia. Polej częścią sosu. Włóż do pieca w temp. 180*C na ok. 20 min. Pozostały sos przelej do garnka i zagotuj. Po wyjęciu piersi z kurczaka cały sos z blachy dodaj do garnka z wcześniejszym sosem i zredukuj. Podaj upieczoną pierś polaną sosem i ryżem w osobnej miseczce.
Ryż:
Ryż dokładnie wypłucz i zalej 330 ml wody, następnie dodaj przyprawy i mocz min. 30 min. Zagotuj pod przykryciem, zmniejsz ogień na minimum i gotuj ok. 6 min. Odstaw na 15 min (nie odkrywamy w trakcie gotowania, dopiero po tym, jak ryż się ugotuje i odpocznie).