@media (min-width: 0px) { #body{background-image:url(files/ban/banner-24.jpg);} }
Kurczak w bananowym curry (4 porcje)
Przepis na:
Kurczak w bananowym curry (4 porcje)
Składniki przepisu:
  • 1 banan
  • 2 worki ryżu parboiled Marysia
  • 2 szt. kardamonu zielonego
  • 1 laska cynamonu
  • 3 łyżki wiórek kokosowych Bacalis
  • 1 szt. trawy cytrynowej
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka kolendry mielonej
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 2 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
  • 1 mały kawałek imbiru
  • 1 limonka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 piersi z kurczaka
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Kurczak:

Do blendera przełóż: pokrojony imbir, rozgnieciony czosnek, skórkę z limonki, sok, mleko kokosowe, sos sojowy i  zblenduj. Dodaj pastę curry, kolendrę, banana  i dalej blenduj. Ponacinaną pierś z kurczaka natrzyj sosem i przełóż na blachę do pieczenia. Polej częścią sosu. Włóż do pieca w temp. 180*C na ok. 20 min. Pozostały sos przelej do garnka i zagotuj. Po wyjęciu piersi z kurczaka cały sos z blachy dodaj do garnka z wcześniejszym sosem i zredukuj. Podaj upieczoną pierś polaną sosem i ryżem w osobnej miseczce.


Ryż:
Ryż dokładnie wypłucz i zalej 330 ml wody, następnie dodaj przyprawy i mocz min. 30 min. Zagotuj pod przykryciem, zmniejsz ogień na minimum i gotuj ok. 6 min. Odstaw na 15 min (nie odkrywamy w trakcie gotowania, dopiero po tym, jak ryż się ugotuje i odpocznie).