Kaszę bulgur ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Filety z kurczaka opłucz, osusz i pokrój w grubą kostkę. Mięso przełóż do dużej miski. Do kurczaka dodaj jogurt naturalny, oliwę, starty imbir, przyprawę garam masala i ostrą paprykę. Dokładnie wymieszaj mięso z marynatą i odstaw na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmij mięso z marynaty, delikatnie usuń jej nadmiar za pomocą ręcznika papierowego.
Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią mięso z kurczaka. Smaż z każdej strony po 1 minucie. Usmażone mięso przełóż na talerz. W garnku rozpuść masło i wrzuć na nie zmiażdżone ząbki czosnku. Smaż na małym ogniu przez 1 minutę. Następnie wlej passatę pomidorową, dodaj cukier i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie dodaj do sosu kurczaka i gotuj kolejne 10 minut.
Gotowy sos zdejmij z ognia. Dokładnie wymieszaj sos i dopraw go do smaku solą i pieprzem. Kurczaka podawaj z kaszą bulgur i świeżą kolendrą.