Kurczak tikka masala
Przepis na:
Kurczak tikka masala
Składniki przepisu:
  • 4 filety z kurczaka
  • 1 łyżka przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka ostrej papryki Na Szlaku Smaku
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz Na Szlaku Smaku, do smaku
  • sól, do smaku
  • 200 g kaszy bulgur Marysia
  • 150 g jogurtu naturalnego Mleczna Polana
  • 2 łyżki masła ekstra 82% Mleczna Polana
  • kawałek imbiru
  • 2 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
  • ½ pęczka świeżej kolendry
  • 1 kartonik przecieru pomidorowego Zaczarowany Ogród
  • 2 łyżki oleju rzepakowego Marysia
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Kaszę bulgur ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Filety z kurczaka opłucz, osusz i pokrój w grubą kostkę. Mięso przełóż do dużej miski. Do kurczaka dodaj jogurt naturalny, oliwę, starty imbir, przyprawę garam masala i ostrą paprykę. Dokładnie wymieszaj mięso z marynatą i odstaw na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmij mięso z marynaty, delikatnie usuń jej nadmiar za pomocą ręcznika papierowego. 

Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią mięso z kurczaka. Smaż z każdej strony po 1 minucie. Usmażone mięso przełóż na talerz. W garnku rozpuść masło i wrzuć na nie zmiażdżone ząbki czosnku. Smaż na małym ogniu przez 1 minutę. Następnie wlej passatę pomidorową, dodaj cukier i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie dodaj do sosu kurczaka i gotuj kolejne 10 minut.

Gotowy sos zdejmij z ognia. Dokładnie wymieszaj sos i dopraw go do smaku solą i pieprzem. Kurczaka podawaj z kaszą bulgur i świeżą kolendrą.