Kurczak po meksykańsku
Przepis na:
Kurczak po meksykańsku
Składniki przepisu:
  • 3 filety z kurczaka
  • 1 opakowanie przecieru pomidorowego Zaczarowany Ogród
  • 2 łyżki oleju rzepakowego Marysia
  • szczypta cynamonu Na Szlaku Smaku
  • pieprz Na Szlaku Smaku, do smaku
  • sól, do smaku
  • 200 g ryżu brązowego Marysia
  • 2 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
  • ½ papryczki chili
  • 1 cebula
  • 1 awokado
  • ½ pęczka kolendry
  • 1 puszka kukurydzy Zaczarowany Ogród
  • 1 puszka czerwonej fasoli Zaczarowany Ogród
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Filet z kurczaka opłucz, osusz i pokrój w plastry. Mięso zamarynuj w łyżce oleju, cynamonie, soli i pieprzu. Kurczaka przełóż na rozgrzaną patelnię i obsmaż z obu stron.

Usmażone mięso przełóż na talerz. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek zmiażdż i drobno posiekaj. Papryczkę chili posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i wrzuć na nią cebulę. Smaż 2-3 minuty, a następnie dodaj czosnek, chili i smaż przez 1 minutę. Po tym czasie dodaj fasolę, kukurydzę i przecier pomidorowy.

Zagotuj sos, dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj kurczaka i gotuj przez 2-3 minuty. Kurczaka podawaj z podgrzanym ryżem, plastrami awokado i listkami kolendry.