@media (min-width: 0px) { #body{background-image:url(files/ban/banner-24.jpg);} }
Przepis na:
Krem z ziemniaków z porem i parmezanem (4 porcje)
Składniki przepisu:
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 bagietka
  • 2 łyżki masła Mleczna Polana
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • pieprz czarny mielony Na Szlaku Smaku
  • 1 por
  • 2 duże cebule
  • 6 ząbków czosnku Zaczarowany Ogród
  • 1 łyżka masła Mleczna Polana
  • 3 łyżki oliwy z oliwek Philosophie
  • 2 kostki bulionu warzywnego Go tove
  • Sól
  • 1 mały kawałek parmezanu
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Por pokrój w pół-plastry i przełóż do miski z zimną wodą, zamieszaj i poczekaj, aż piasek opadnie, następnie zbieramy delikatnie pora z powierzchni wody. Czosnek drobno posiekaj. W garnku rozpuść masło z oliwą, dodaj cebulę i pora. Zeszklij do miękkości. Dodaj czosnek i po chwili ziemniaki i zalej bulionem, gotuj do miękkości. Następnie odlej część zupy z kawałkami warzyw (ok. 1/3) a pozostałą zblenduj na gładką masę, połącz obie części i dopraw solą.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem i smarujemy grubo masłem. Bagietkę kroimy w kromki i przeciągamy po blasze z masłem i odwracamy. Solimy i wstawiamy do pieca na 180*C na 8 min.