Pieczarki opłucz pod bieżącą wodą. Marchew obierz i pokrój w talarki. Ziemniaki obierz, a następnie pokrój w grubsze plastry. Cebulę obierz i pokrój w plasterki.
W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć na nią cebulę i smaż około 1 minuty. Następnie dodaj marchew, ziemniaki oraz drobno posiekaną papryczkę habanero. Smaż kolejne 5 minut. Po tym czasie dodaj pokrojone w plastry pieczarki i smaż jeszcze przez 2 minuty. Następnie zalej warzywa bulionem i gotuj pod przykryciem przez 15 minut.
Gotową zupę zblenduj na gładki krem. Śmietankę wlej do miski, zahartuj gorącą zupą i wlej ją do garnka. Zupę zamieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Krem z pieczarek podawaj z uprażonymi płatkami migdałów i siekaną natką pietruszki.