Przepis na:
Krem z marchwi i ananasa
Składniki przepisu:
  • 8 marchewek
  • 4 łyżki pestek z dyni Bacalis
  • 1 łyżeczka curry Na Szlaku Smaku
  • pieprz
  • sól
  • 1 cebula
  • kawałek imbiru
  • 1/2 papryczki chili
  • garść listków świeżej kolendry
  • puszka mleka kokosowego Na Szlaku Smaku
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml soku ananasowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek Philosophie
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Marchew obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki. Cebulę pokrój w grubą kostkę. W garnku rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę. Smaż przez 1-2 minuty, a następnie dodaj marchewkę. Smaż kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie dodaj drobno posiekaną papryczkę chili oraz obrany i pokrojony w plasterki imbir.

Całość smaż przez 5 minut, a następnie zalej mlekiem kokosowym i bulionem. Gotuj na małym ogniu 10-15 minut. Po tym czasie zblenduj zupę na gładki krem. Wlej do zupy sok z ananasa.

Zamieszaj zupę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Zupę podawaj z uprażonymi pestkami dyni i listkami świeżej kolendry.