Z pieczywa tostowego wykrój skórki, a kromki pokrój w grubą kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i wrzuć na nią pokrojone pieczywo. Smaż z obu stron na złoty kolor około 2-3 minut.
Cebulę pokrój w grubszą kostkę. W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju i przez 2-3 minuty przesmaż na nim cebulę. Następnie dodaj masło, a gdy masło się rozpuści, dodaj zielony groszek. Zalej warzywa bulionem. Doprowadź wywar do wrzenia i zestaw go z ognia. Zupę zmiksuj blenderem na gładki krem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z połówki cytryny.
Śmietankę zahartuj zupą i wlej ją do garnka. Zamieszaj dokładnie, garnek postaw na ogniu i jeszcze raz zagotuj zupę. Krem z groszku podawaj z grzankami i natką pietruszki.