Krem z groszku z grzankami
Przepis na:
Krem z groszku z grzankami
Składniki przepisu:
  • 1 opakowanie mrożonego groszku
  • pieprz, do smaku
  • sól
  • 1 cebula
  • ½ cytryny
  • 5 gałązek natki pietruszki
  • 4 kromki pieczywa tostowego pszennego Wypiekarnia i Ciachownia
  • 100 ml śmietanki 18% UHT Mleczna Polana
  • 1 łyżka masła ekstra 82% Mleczna Polana
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego Marysia
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Z pieczywa tostowego wykrój skórki, a kromki pokrój w grubą kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i wrzuć na nią pokrojone pieczywo. Smaż z obu stron na złoty kolor około 2-3 minut.

Cebulę pokrój w grubszą kostkę. W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju i przez 2-3 minuty przesmaż na nim cebulę. Następnie dodaj masło, a gdy masło się rozpuści, dodaj zielony groszek. Zalej warzywa bulionem. Doprowadź wywar do wrzenia i zestaw go z ognia. Zupę zmiksuj blenderem na gładki krem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z połówki cytryny.

Śmietankę zahartuj zupą i wlej ją do garnka. Zamieszaj dokładnie, garnek postaw na ogniu i jeszcze raz zagotuj zupę. Krem z groszku podawaj z grzankami i natką pietruszki.