Przepis na:
Krem z dyni z pomarańczą
Składniki przepisu:
  • 1 dynia
  • 1 łyżeczka ostrej papryki Na Szlaku Smaku
  • 4 łyżki pestek dyni Bacalis
  • pieprz, do smaku
  • sól
  • 1 cebula
  • 1 pomarańcza
  • kawałek świeżego imbiru
  • 4 gałązki świeżej kolendry
  • 50 ml śmietanki 30% Mleczna Polana
  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego Zaczarowany Ogród
  • 4 łyżki oliwy Philosophie
  • 700 ml bulionu warzywnego
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Dynię przekrój na pół. Za pomocą łyżki wydrąż pestki. Dynię pokrój w grube plastry i obierz ze skórki. Miąższ dyni pokrój w kostkę.

Cebulę posiekaj na niezbyt grubą kostkę. Imbir obierz ze skórki i pokrój w plastry. W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy ze szczyptą soli, wrzuć na nią pestki dyni i przesmaż je 1-2 minuty. Uprażone pestki przełóż na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym.

W tym samym garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy i przesmaż na niej przez 1 minutę posiekaną cebulę. Do cebuli dodaj pokrojoną dynię oraz plasterki imbiru i smaż przez 4 minuty. Następnie dodaj ostrą paprykę, miód i zalej warzywa bulionem. Gotuj na małym ogniu około 20 minut. Gotową zupę zblenduj na gładki krem. Następnie dodaj do niej sok wyciśnięty z pomarańczy. Śmietankę zahartuj gorącą zupą  i wlej ją do garnka. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj zupę. Krem z dyni podawaj z uprażonymi pestkami i listkami świeżej kolendry.