Dynię przekrój na pół. Za pomocą łyżki wydrąż pestki. Dynię pokrój w grube plastry i obierz ze skórki. Miąższ dyni pokrój w kostkę.
Cebulę posiekaj na niezbyt grubą kostkę. Imbir obierz ze skórki i pokrój w plastry. W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy ze szczyptą soli, wrzuć na nią pestki dyni i przesmaż je 1-2 minuty. Uprażone pestki przełóż na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym.
W tym samym garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy i przesmaż na niej przez 1 minutę posiekaną cebulę. Do cebuli dodaj pokrojoną dynię oraz plasterki imbiru i smaż przez 4 minuty. Następnie dodaj ostrą paprykę, miód i zalej warzywa bulionem. Gotuj na małym ogniu około 20 minut. Gotową zupę zblenduj na gładki krem. Następnie dodaj do niej sok wyciśnięty z pomarańczy. Śmietankę zahartuj gorącą zupą i wlej ją do garnka. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj zupę. Krem z dyni podawaj z uprażonymi pestkami i listkami świeżej kolendry.