Krem z cukinii
Przepis na:
Krem z cukinii
Składniki przepisu:
  • 2 cukinie
  • sól, do smaku
  • pieprz, do smaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 gałązek koperku
  • 150 g boczku w plastrach
  • 100 ml śmietanki UHT 18% Mleczna Polana
  • 2 łyżki masła ekstra 82% Mleczna Polana
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka lubczyku Na Szlaku Smaku
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Cebulę posiekaj w kostkę. W garnku rozgrzej oliwę, masło i wrzuć cebulę. Smaż na małym ogniu 2-3 minuty. Cukinię umyj i pokrój w kostkę wraz ze skórką. Czosnek posiekaj w plasterki i dodaj do garnka. Smaż razem około 1 minutę, a następnie zalej warzywa bulionem. Gotuj zupę na małym ogniu przez 15 minut.

Gotową zupę zblenduj na gładki krem. Śmietankę zahartuj gorącą zupą i wlej do garnka. Zamieszaj zupę, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Boczek pokrój w grube paski i przesmaż na rozgrzanej patelni na złoty kolor.Krem z cukinii podawaj z boczkiem i siekanym koperkiem.