Krem z buraka
Przepis na:
Krem z buraka
Składniki przepisu:
  • 4 czerwone buraki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek Philosophie
  • sól, pieprz Na Szlaku Smaku, do smaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 2 garści rukoli
  • 100 ml soku pomarańczowego Zaczarowany Ogród
  • 100 ml śmietanki UHT 18% Mleczna Polana
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 1 garść orzechów nerkowca Bacalis
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Buraczki umyj, zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200oC. Piecz przez godzinę, następnie ostudź, odwiń z folii i obierz ze skórki. Buraczki pokrój w grubą kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj.

W garnku rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę. Smaż przez 2 minuty, a następnie dodaj czosnek i smaż kolejne 2 minuty. Po tym czasie dodaj buraczki i listki tymianku. Zamieszaj warzywa i zalej bulionem. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Do zupy wlej sok pomarańczowy i zmiksuj za pomocą blendera na gładki krem.

Gorącą zupą zahartuj śmietankę i wlej ją do zupy. Zamieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Krem z buraczków podawaj z rukolą i grubo siekanymi orzechami nerkowca.