Przepis na:
Krem z brokułów
Składniki przepisu:
  • 1 opakowanie brokułów w różyczkach Zaczarowany Ogród
  • sól
  • 1 por
  • 2 ziemniaki
  • 4 gałązki tymianku
  • 1 opakowanie sera camembert Mleczna Polana
  • 3 łyżki oliwy z oliwek Philosophie
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietanki 18% Mleczna Polana
  • pieprz Na Szlaku Smaku
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Ziemniaki obierz ze skórki, opłucz i pokrój w grubą kostkę. Pora oczyść, obierz z wierzchnich liści i pokrój w niezbyt cienkie plasterki.

W garnku rozgrzej oliwę i wrzuć na nią pora. Smaż na małym ogniu przez 4 minuty, a następnie dodaj ziemniaki. Smaż kolejne 2 minuty, mieszając co jakiś czas warzywa. Po tym czasie dodaj mrożone brokuły i zalej warzywa bulionem. Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem przez 15 minut. Gorącą zupą zahartuj śmietankę i wlej ją do garnka. Dodaj połowę pokrojonego na mniejsze kawałki sera pleśniowego. Zagotuj zupę, zestaw ją z ognia i zmiksuj blenderem na gładki krem.

Zupę podawaj ze świeżym tymiankiem i kawałkami sera camembert.