Przepis na:
Kotlety ruskie z mizerią
Składniki przepisu:
  • 250 g twarogu półtłustego Mleczna Polana
  • 1 szklanki bułki tartej Marysia
  • 3 łyżki oleju rzepakowego Marysia
  • pieprz Na Szlaku Smaku
  • sól
  • 100 ml kwaśnej śmietany 18 % Mleczna Polana
  • 1 jajko M Marysia
  • 400 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 4 ogórki gruntowe
  • 1/2 cytryny
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 1/4 pęczka szczypiorku
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach. Wystudzone ziemniaki obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę. Twaróg zmiel w maszynce do mielenia. Cebulę obierz, posiekaj i przesmaż na łyżce oleju na złoty kolor.

Zmielony twaróg i ziemniaki przełóż do miski. Dodaj usmażoną cebulkę, wbij jajko i wyrób dłonią na gładką masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem i jeszcze raz dokładnie wyrób. Uformuj cztery kotlety. Każdy kotlet panieruj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Ogórka obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj posiekany szczypiorek, sok z 1/2 cytryny oraz kwaśną śmietanę i wymieszaj. Kotlety ruskie podawaj z mizerią.