Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach. Wystudzone ziemniaki obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę. Twaróg zmiel w maszynce do mielenia. Cebulę obierz, posiekaj i przesmaż na łyżce oleju na złoty kolor.
Zmielony twaróg i ziemniaki przełóż do miski. Dodaj usmażoną cebulkę, wbij jajko i wyrób dłonią na gładką masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem i jeszcze raz dokładnie wyrób. Uformuj cztery kotlety. Każdy kotlet panieruj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Ogórka obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj posiekany szczypiorek, sok z 1/2 cytryny oraz kwaśną śmietanę i wymieszaj. Kotlety ruskie podawaj z mizerią.