Kotlet z brokuła
Przepis na:
Kotlet z brokuła
Składniki przepisu:
  • 1 opakowanie brokułów mrożonych Zaczarowany Ogród
  • 50 ml oleju rzepakowego Marysia
  • pieprz Na Szlaku Smaku, do smaku
  • sól, do smaku
  • 4 garści roszponki
  • 2 garści pomidorków koktajlowych
  • ½ cytryny
  • 100 g kaszy jaglanej Marysia
  • 1 jajko M Marysia
  • ½ szkl. bułki tartej Marysia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Philosophie
  • 1 łyżka miodu lipowego Zaczarowany Ogród
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Kaszę jaglaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Różyczki brokułu wrzuć na osolony wrzątek i gotuj przez 2-3  minuty. Gotowe brokuły odsącz na sitku i wystudź. Kaszę jaglaną oraz brokuły przełóż do miski i zmiksuj za pomocą blendera.

Powstałą masę dopraw do smaku solą i pieprzem. Do masy wbij jajko i wyrób za pomocą dłoni. Jeśli masa będzie mocno wilgotna dodaj 1-2 łyżki bułki tartej. Z powstałej masy uformuj 4 kotlety. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim kotlety z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety ułóż na talerzy wyłożonym ręcznikiem papierowym.

Roszponkę opłucz i przełóż do miski. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki i dodaj do sałaty. Z oliwy, miodu i soku z cytryny przygotuj dressing i polej nim sałatkę. W razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem. Kotlety podawaj z sałatką.