Kaszę jaglaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Różyczki brokułu wrzuć na osolony wrzątek i gotuj przez 2-3 minuty. Gotowe brokuły odsącz na sitku i wystudź. Kaszę jaglaną oraz brokuły przełóż do miski i zmiksuj za pomocą blendera.
Powstałą masę dopraw do smaku solą i pieprzem. Do masy wbij jajko i wyrób za pomocą dłoni. Jeśli masa będzie mocno wilgotna dodaj 1-2 łyżki bułki tartej. Z powstałej masy uformuj 4 kotlety. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim kotlety z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety ułóż na talerzy wyłożonym ręcznikiem papierowym.
Roszponkę opłucz i przełóż do miski. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki i dodaj do sałaty. Z oliwy, miodu i soku z cytryny przygotuj dressing i polej nim sałatkę. W razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem. Kotlety podawaj z sałatką.