Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonym wrzątku, wystudź i obierz ze skórki. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła i wrzuć na nią cebulę. Smaż na złoty kolor około 2-3 minut, a następnie przestudź. Z pieczywa tostowego wykrój skórki. Miąższ przełóż do miski, zalej go mlekiem i odstaw na 5 minut. Po tym czasie odciśnij z pieczywa nadmiar mleka i przełóż go do czystej miski.
Do pieczywa dodaj mięso mielone, podsmażoną cebulę, jajko oraz majonez. Dokładnie wyrób mięso dłonią. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli konsystencja mięsa jest zbyt rzadka, dodaj 1-2 łyżki bułki tartej. Za pomocą zwilżonej dłoni uformuj cztery kotlety i obtocz je w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej i kładź na niego kotlety. Smaż z obu stron po 2 minuty, a następnie przełóż kotlety do naczynia do zapiekania.
Wstaw naczynie do piekarnika i zapiekaj kotlety mielone ok. 10 minut w 160oC. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła i wrzuć na nią ziemniaki pokrojone w plastry. Smaż z obu stron na złoty kolor. Kotlety mielone podawaj ze zrumienionymi ziemniakami i ćwiartkami ogórków.