Kotlet mielony
Przepis na:
Kotlet mielony
Składniki przepisu:
  • 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
  • 1 słoik ogórków w ćwiartkach Zaczarowany Ogród
  • 50 ml oleju rzepakowego Marysia
  • sól, do smaku
  • pieprz, do smaku
  • 2 kromki pieczywa tostowego pszennego Wypiekarnia i Ciachownia
  • 1 szkl. bułki tartej Marysia
  • 1 cebula
  • 1 jajko L Marysia
  • 4 ziemniaki
  • ½ szkl. mleka 1,5 % UHT Mleczna Polana
  • 4 łyżki masła ekstra 82% Mleczna Polana
  • 1 łyżka majonezu Wytworny Na Szlaku Smaku
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonym wrzątku, wystudź i obierz ze skórki. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła i wrzuć na nią cebulę. Smaż na złoty kolor około 2-3 minut, a następnie przestudź. Z pieczywa tostowego wykrój skórki. Miąższ przełóż do miski, zalej go mlekiem i odstaw na 5 minut. Po tym czasie odciśnij z pieczywa nadmiar mleka i przełóż go do czystej miski.

Do pieczywa dodaj mięso mielone, podsmażoną cebulę, jajko oraz majonez. Dokładnie wyrób mięso dłonią. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli konsystencja mięsa jest zbyt rzadka, dodaj 1-2 łyżki bułki tartej. Za pomocą zwilżonej dłoni uformuj cztery kotlety i obtocz je w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej i kładź na niego kotlety. Smaż z obu stron po 2 minuty, a następnie przełóż kotlety do naczynia do zapiekania.

Wstaw naczynie do piekarnika i zapiekaj kotlety mielone ok. 10 minut w 160oC. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła i wrzuć na nią ziemniaki pokrojone w plastry. Smaż z obu stron na złoty kolor. Kotlety mielone podawaj ze zrumienionymi ziemniakami i ćwiartkami ogórków.