Klops z jajkiem i majerankiem
Przepis na:
Klops z jajkiem i majerankiem
Składniki przepisu:
  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 łyżka masła 82% Mleczna Polana
  • 1 łyżka suszonego majeranku Na Szlaku Smaku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego Marysia
  • 1 szklanka mleka 3,2% Mleczna Polana
  • 4 łyżki majonezu Na Szlaku Smaku
  • 2 ogórki kiszone Zaczarowany Ogród
  • 2 łyżki pieczarek marynowanych Zaczarowany Ogród
  • sól
  • pieprz
  • 7 jajek (1 surowe do mięsa i 6 ugotowanych na pół-twardo)
  • 1/2 bułki
  • 2 łyżki suszonych grzybów borowik szlachetny Zaczarowany Ogród
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
  • 2 łyżki śmietany 18% Mleczna Polana
  • 1 łyżka musztardy delikatesowej Zaczarowany Ogród
  • 2 łyżki bułki tartej Marysia
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Pieczeń:

Bułkę namocz w mleku, następnie odciśnij i pokrój w małe kawałki. Grzyby suszone zmiel na puder. Cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę. Mięso połącz z jajkiem, śmietaną, cebulą, czosnkiem, grzybami, musztardą, kminkiem, majerankiem, pokrojoną bułką, olejem i solą. Dokładnie wymieszaj. Na foli aluminiowej wysyp bułkę tartą i połóż na niej masę mięsną, rozkładając na prostokąt. Z obranych jajek odetnij końcówki i połóż na środek masy i zawiń dokładnie. Przełóż na blachę i polej delikatnie masłem przed pieczeniem. Piecz w temp. 190ºC przez około 30 minut.

Sos:
Posiekaj ogórka i pieczarki, dodaj pokrojone końcówki jajek i wymieszaj z majonezem.