Kartoflanka
Przepis na:
Kartoflanka
Składniki przepisu:
  • 30 dag boczku Rzeźnik Szymon
  • 4 ziarenka ziela angielskiego Na Szlaku Smaku
  • 1 łyżeczka majeranku Na Szlaku Smaku
  • sól, do smaku
  • pieprz, do smaku
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
  • 4 gałązki koperku
  • ¼ pęczka szczypiorku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego Marysia
  • 2 liście laurowe Na Szlaku Smaku
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w grubą kostkę. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz, zmiażdż i drobno posiekaj. Boczek pokrój w grubą kostkę.

W garnku rozgrzej olej i wrzuć na niego boczek. Smaż na małym ogniu przez 4-5 minut. Do podsmażonego boczku dodaj cebulę i czosnek i smaż przez 2 minuty. Następnie dodaj ziemniaki, zamieszaj i zalej bulionem. Dodaj ziele angielskie oraz liść laurowy i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.

Gotową zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Kartoflankę podawaj ze świeżo posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.