Przepis na:
Jesienne przetwory
Składniki przepisu:
  • 500 g śliwek bez pestek
  • 1 duża cukinia (lub dwie mniejsze)
  • 2 kiełbaski śląskie
  • 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki Na Szlaku Smaku
  • 3 listki laurowe Na Szlaku Smaku
  • 1,5 łyżeczki soli Na Szlaku Smaku
  • 1 łyżeczka pieprzu Na Szlaku Smaku
  • 1 szklanka wody
  • 2 papryki czerwone
  • 50 g masła Mleczna Polana
  • 1 papryka zielona
  • 3 pomidory
  • 1 bakłażan
  • 1 cebula czerwona
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli Na Szlaku Smaku
  • Oliwa z oliwek Philosophie
  • Tabliczka czekolady gorzkiej Conchador
  • 1 łyżeczka cynamonu Na Szlaku Smaku
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 cebula
  • 1 duża papryka czerwona
  • 2 duże papryki żółte
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:

Śliwki w czekoladzie

Na rozgrzaną patelnię wrzuć masło, poczekaj aż się roztopi i następnie wrzuć pokrojone śliwki oraz cukier i kakao. Podgrzewaj, aż zaczną puszczać sok, po czym dodaj cynamon, Smaż bez przykrycia przez 1 h. Jeżeli śliwki będą zbyt płynne możesz dodać więcej kakao. Kiedy powidła będą gotowe, zdejmij je z ognia i dodaj czekoladę. Nakładaj jeszcze gorące powidła do czystych słoików, zakręć i obróć, dzięki czemu nie trzeba będzie ich pasteryzować. Korzystaj całą zimę.

Szybkie Leczo

Na rozgrzany w garnku olej wrzuć pokrojoną w półksiężyce cebulę, następnie dodaj pokrojoną w dużą kostkę paprykę oraz cukinię. Podsmaż, a następnie duś przez chwilę pod przykryciem. Do miękkich warzyw dodaj podsmażone wcześniej na patelni – kiełbaskę oraz pierś z kurczaka, przemieszaj, a następnie dodaj passatę pomidorową i przyprawy – słodką paprykę, listki laurowe, sól oraz pieprz. Podlej wodą i gotuj pod przykryciem 30-40 minut. Podawaj z pajdą świeżego chleba lub gorące przełóż do czystych słoików, zakręć i obróć, dzięki czemu nie trzeba będzie ich pasteryzować.

Pasta typu Ajwar

Pokrojone warzywa i obraną cebulę wrzuć na brytfannę, posyp solą, oblej oliwą i zapiekaj w piekarniku aż warzywa będą brązowe. Po upieczeniu wrzuć całość do miseczki lub pojemnika blendera, dodaj cukier oraz kmin rzymski, zblenduj. Gorącą pastę przelej do słoików i używaj jako sos czy bazę do zup.